Meld deg på nyhetsbrev
Andalusiske perler

Andalucia ligger lengst sør i Spania, og i denne myteomspunnde delen av Spania er kulturskattene mange og fascinerende. Regionen kan skilte med vakker natur, historiske byer, en lang kyst med milelange sandstrender og selvsagt mye god mat!
På denne rundreisen får du oppleve det beste Andalucia har å by på; Granada, Ronda, Gibraltar, Cadiz, Jerez, Sevilla og Cordoba sammen med vår norsktalende guide som har spesiell interesse av Spansk og Andalucias historie. 

Program


Torsdag 12.04. Vi flyr med Norwegian fra Torp kl. 10.30 og ankommer Malaga kl. 14.30. Her blir vi møtt av vår guide som skal være med på hele reisen. Vi sjekker inn på vårt hotell sentralt i Malaga før vi får en vandretur i Malaga. Fønikerne kom fra havet og grunnla Malaga. Derfra seilte de ut til hele Romerriket med fisk, silke, fikener, rosiner og mandler. Senere, under den arabiske dominansen ble Málaga omgjort til en av de viktigste byene i regionen. Senere tok tekstil og jernindustri over fram til slutten av det 19. århundre. Vinindustrien ble skadet av en vinpest som spredde seg på europeiske vingårder i slutten av 1800-tallet og byens betydning falmet frem til turismen begynte å vokse på 1960-tallet. 

Vårt besøk begynner med en vandring gjennom gamle Malaga og er som en reise gjennom flere århundrer. I et hjørnehus i Plaza de la Merced ble maleren Pablo Ruiz Picasso født. Her finner vi et lite, men interessant Picasso-museum , hvor litografier, keramikk og andre av Picassos verker kan sees. Vi passerer den vakre Santiago-kirken hvor Picasso ble døpt og ved siden av ser vi Teatro Cervantes - det vakre palasset der en av vår tids store filmhelter, Antonio Banderas, begynte sin karriere. I nærheten av teateret er den mauriske borgen Alcazaba. På turen videre gjennom de smale, svingete gatene finner vi en av de små intime bodegaene hvor vi kan nyte et glass av den lokale Malagavin. Felles middag om kvelden.

Fredag 13.04. Etter frokost sjekker vi ut og kjører til Nerja. Byen har en lang historie, dokumentert av de primitive malingene som er funnet i de berømte Nerja-grottene, oppdaget så sent som i 1959. Disse grottene tror man nå kan være en av mange innganger til et sammenhengende system av underjordiske ganger som strekker seg mange kilometer i fjellene mellom Nerja og Granada – og som kan vise seg å være et av de mest omfattende uoppdagede systemene i Europa. Romerne bygde tre bosetninger, inkludert Detunda som vi ennå kan se store rester av. Senere tok araberne over området tidlig på det 8. århundre. Under maurerne ble byen kalt Narixa som betyr ”rik kilde” - fra dette stammer også dagens navn.
Europas balkong, et utsiktspunkt som gir en fantastisk utsikt over havet, er i sentrum av gamlebyen. Populært sies det at stedet fikk navnet av Kong Alfonso XII som besøkte byen i 1885 etter et ødeleggende jordskjelv, og ble helt fasinert av synet. Lokal folklore sier at han stod på stedet der balkongen nå ligger og utbrøt: ”Dette er Europas balkong”. Vi spiser lunsj før vi kjører til Granada for middag og overnatting.
Lørdag 14.04. Vi starter dagen med en sightseeing i Granada. Byen har en spennende historie som strekker seg mer enn 2500 år tilbake i tid. De første som bosatte seg her rundt 600 år f.Kr. var fønikere, kartagere og grekere. Mange av de bygningene vi kommer til å se denne dagen stammer fra 1300-1400-tallet, da Granada opplevde sin storhetstid.
Vi går forbi den store katedralen i Granadas historiske sentrum. Katedralen ble påbegynt på 1400-tallet og tok hele 180 år å bygge. Etter lunsj besøker vi byens mest berømte byggverk, Alhambra. Dette er et palass og festningskompleks som ligger på en høyde med utsikt mot fjellkjeden Sierra Nevada. Alhambra ble bygget av de arabiske maurerne, som hadde herredømme over Andalusia i flere århundrer. I dag er Alhambra et museum, og står på UNESCOs verdensarvliste. Guiden vår forteller om de ulike kalifene og sultanene som har holdt til her.
Utenfor murene av Alhambra ligger Generalife, som var de nasridiske sultanenes sommerpalass i Granada. Generalife er kjent for sine hager med unik blomsterprakt, dammer, fontener og statuer som til sammen skaper en vidunderlig enhet. Middag og kvelden på egenhånd. Vi bor i sentrum av Granada.
Søndag 15.04. Etter frokost sjekker vi ut og kjører via Jaen til Cordoba. Jaen er det området i Andalucia med flest vernede naturområder. Vi kjører gjennom olivenlunder og vakkert fjellandskap. I provinsen finnes rester fra forhistorisk tid. Lunsj underveis. Vi ankommer Cordoba på ettermiddagen. Vi bor sentralt med kort gangavstand til sentrum. Felles middag om kvelden.
Mandag 16.04. Vi starter etter frokost med sightseeing i byen. Byen ble grunnlagt av romerne og har en strategisk viktig beliggenhet på det høyest navigerbare punktet på Guadalquivir, har byens historie dreiet seg rundt handel. Tidligere var dette selveste hovedstaden til det store mauriske riket Al Andalus. I den tiden begynte arbeidet med en enorm moské, som den gang ble det største av alle islamske byggverk. Vi teller hundrevis av søyler og lar oss imponere av utsmykkingen med rød jaspis, granitt og utsøkt marmor.
Denne moskéen/katedralen fører oss tilbake til 1001 natt og sultanens rike. Stemningen
er eksotisk og arkitekturen er fantastisk. Da maurernes tid var forbi og kirker ble planlagt og bygget over hele området, ble heldigvis ikke denne storslagne moskeen revet slik som så mange andre. I stedet bestemte man seg for å påbegynne byggingen av en kirke i samsvar med moskeen. Derfor kan vi i dag se både moskeen og kirken i ett – et utrolig skue.
Nabolaget «La Juderia» er en riktig labyrint av bratte, trange gater med pittoreske plazaer. Dette kvartalet stammer fra middelalderen og var en gang der den jødiske befolkningen holdt hus.
Lunsj og ettermiddagen på egenhånd før vi møtes til felles middag om kvelden.
Tirsdag 17.04. Etter frokost kjører vi til Sevilla. Vi sjekker inn og får litt tid for lunsj før vi begynner å oppleve denne fantastiske byen. I løpet av de 2 dagene vi skal være her får vi oppleve mye. Byen er et lite paradis på jord, der små intime torg med palmer og tusenvis av farger blander seg med glede og lidenskap. Klokketårnet La Giralda symboliserer den vakre byens historie og fremstår i dag som et symbol på moderne toleranse, et klokketårn bygget i maurisk stil som en hyllest til kristendommen. Her har romere, vestgotere og arabere satt sine spor. Byen var på 1500-tallet den viktigste havnen i Spania, og det var her skipene fra "The New World" kom med sin last av gull og skatter.
Det var i denne byen at personligheter som Carmen, de to romerske keiserne Trajan og Hadrian, samt kunstneren Velazques ble født. Vi starter med sightseeing i byen og kommer forbi noen av byens største severdigheter: Operaen, den vakre tyrefekterarenaen, området fra Expo 92 'utstillingen og tobakksfabrikken hvor Carmen satt og rullet sigarer. Turen går også inn i Sevillas historiske bydel. Vi besøker det legendariske jødiske kvartalet, Barrio Santa Cruz, kjent fra operaene Barbereren i Sevilla og Carmen. I det pittoreske nabolaget får vi et glimt av det virkelige Spania med små smug, duftende blomster og flotte fontener, hvitkalkede bygninger og tapasbarer. Vi skal også besøke den gigantiske katedralen Santa Maria som er en av de største i verden.
Felles middag om kvelden.
Onsdag 18.04. Vi fortsetter å utforske Sevilla. Etter 2 dager her er vi blitt godt kjent med byen og tar middag på egenhånd i dag.
Torsdag 19.04. Etter frokost sjekker vi igjen ut og kjører til Cadiz. Den ble anlagt av fønikerne for ca. 3300 år siden på en landtunge i Middelhavet. Ifølge legenden ble Cadiz skapt av Herkules, som verdens tiende underverk. Byen var en militærbase da Hannibal fra Kartago inntok den iberiske halvøy, og det var herfra Columbus la ut på sin andre og fjerde reise til det amerikanske kontinent. 1700-tallet ble byens storhetstid, da byen greide å overta Sevillas enerett på handel med de nye territoriene på den andre siden av Atlanterhavet. Gullalderen ble brått avsluttet da Lord Nelson angrep byen.
Guiden vår tar oss med på en spennende byrundtur og forteller oss om byens kjente personer og plasser. Etter byrundturen drar vi litt inn i landet igjen, til byen Jerez. Her får vi nærkontakt med drikken som har gjort byen berømt: Sherry. Navnet sherry er en omskriving av Jerez, og i denne byen lages etter manges mening verdens beste sherry. Vi får følge produksjonen, og det blir selvsagt anledning til å prøvesmake.
Felles middag om kvelden.
Fredag 20.04. I dag går turen via Gibraltar til Malaga. I den engelske kolonien Gibraltar er gatene så trange at vi må bytte til minibusser for å besøke denne ”apeklippen”. Etter avtalen i Utrecht ble klippen tilkjent britene, og har siden vært en kilde til stridigheter mellom Spania og England. Først reiser vi helt i sørenden av halvøya. Her har man en fantastisk utsikt over Algeciras-bukten – hvor Middelhavet slutter – og til kysten av Afrika. De berømte søylene i Herkules markerte slutten på den kjente verden: I Europa klippen i Gibraltar og i Afrika fjellet Al Moussa. Så drar vi til kalksteinsgrotten før vi drar videre og hilser på de berømte apene. I dag lever det fritt ca. 200 dyr i denne britiske kolonien. Ikke mat apene! Vi får litt tid på egenhånd før vi kjører til Malaga. Ettermiddagen og kvelden på egenhånd.
Lørdag 21.04. Vi har allerede gjort oss kjent i Malaga. I dag får du mulighet til å utforske denne byen på egenhånd. Vi møtes om kvelden for felles middag.
Søndag 22.04. Vi har fortsatt tid i Malaga på formiddagen. Vi kjører til flyplassen ved 14.00 tiden. Norwegian har avgang kl. 16.20 og ankommer Torp kl. 20.10. 

Info

Avreisedato: 12. april - 11 dager 

Pris pr. person: kr 13.500,-
Tillegg for enkeltrom: kr 2.600,- 

Prisen inkluderer:
• Fly Torp – Malaga t/r inkludert skatter og avgifter
• 10 hotellovernattinger
• 10 frokoster
• 6 lunsjer
• 7 middager
• program iht. beskrivelse
• Norsk guide på hele turen